Hidrokolon terapija: dobra ili loša po Vas?

Čišćenje debelog creva je stara praksa koja datira još iz starog Egipta. Ova posebna vrsta čišćenja se oduvek koristila za vraćanje ravnoteže probavnog sistema, vraćanje funkcionalnosti debelog creva i sprečavanje problema kao što su hronična konstipacija (zatvor) ili meteorizam (nadutost stomaka). Ali koje su prednosti i mane ove terapije? Hajde da saznamo, pre nego što odlučimo šta da radimo.

Prednosti: čišćenje debelog creva protiv usporenog varenja

Činjenica je da čišćenje debelog creva olakšava pravilno izbacivanje ostataka hrane. Ako ste primetili da odlazak u toalet nije lak, pokušajte sa čišćenjem debelog creva. Kao što možda znate, nesvarena hrana se može akumulirati između zidova creva. Dugoročno, ova „stáza“ (gr. stasis) može izazvati delimične okluzije koje imaju negativan uticaj na kontrakcije mišića debelog creva, koje posledično postaju manje efikasne u uklanjanju otpada.

Prednosti: čišćenje debelog creva vraća ravnotežu crevne flore

Zatvor može direktno dovesti do umnožavanja toksina i bakterija, koje mogu iritirati creva ili čak oštetiti druge organe, ako otpadna materija postane toliko koncentrisana da se apsorbuje u krvotok. Ako je vaša crevna flora stalno “u štrajku”, možda biste želeli da pokušate sa čišćenjem debelog creva da biste povratili ravnotežu i sprečili kandidu u gastrointestinalnom traktu.

Prednosti: blagotvorno deluje kod nervoznih creva i zatvora

Ako se često suočavate sa problemima sa crevima kao što su zatvor, dijareja i iritabilna creva, čišćenje debelog creva može biti efikasno za poboljšanje vašeg blagostanja. Ipak, trebalo bi da znate da nijedan naučni dokaz ne podržava čišćenje debelog creva kod zdravih ljudi. Obično se preporučuje u pripremi za kolonoskopiju i kao lečenje kod nekih specifičnih stanja, kao što su hronična konstipacija, lezije kičmene moždine i kad god dođe do promena u crevnoj flori.

Mane: promena ravnoteže elektrolita

Od prekomerne do nedovoljne upotrebe. Jedan od neželjenih efekata čišćenja debelog creva je dijareja, koja je posledica promene u elektrolitima. Ako patite od akutnih crevnih oboljenja kao što su divertikulitis ili hronične inflamatorne bolesti creva, ili ako ste imunosuprimirani (tj. Vaš imunitet je slabiji od prosečnog), čišćenje debelog creva nije za Vas.

Mane: kratkoročni efekti

Čišćenje debelog creva može biti lek za sve, ali nije uvek najbolje rešenje. Verovatno će Vam biti preporučeno ako patite od hroničnog zatvora koji ne reaguje na druge terapije. Međutim, naučni dokazi su jasni: čišćenje debelog creva nije konačno rešenje i može se koristiti za poboljšanje kvaliteta života pacijenata samo privremeno.

Da li je bilo korisno?

Ne odgovaramo na ovaj obrazac. Ako imate bilo kakvih pitanja, popnite formu na stranici kontakt.

Takođe bi moglo da vas zanima:

SOS: led i umotavanje su najbolja prva pomoć kod uganuća

× SOS: led i umotavanje su najbolja prva pomoć kod uganuća Opšte je poznato da su uganuća najčešće ortopedske povrede ...
Saznaj više

Bežični infracrveni toplomeri: više od merenja temperature?

× Bežični infracrveni toplomeri: više od merenja temperature? Era toplomera koji su samo merili telesnu temperaturu i prikazivali broj je ...
Saznaj više

Hidrokolon terapija: dobra ili loša po Vas?

× Hidrokolon terapija: dobra ili loša po Vas? Čišćenje debelog creva je stara praksa koja datira još iz starog Egipta ...
Saznaj više

Možda vas zaimaju sledeći proizvodi:

Pic Aquabloc komprese 5 kom 10x10cm

Maksimalna zaštita od vode i bakterija, i posle operacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *