SOS: led i umotavanje su najbolja prva pomoć kod uganuća

Opšte je poznato da su uganuća najčešće ortopedske povrede. Godinama je glavno lečenje predstavljao gips, ali različite vrste zavoja koji su danas dostupni znače da možete izbeći neprijatnost nošenja gipsa, kao i nelagodu usled dužeg perioda prisilne nepokretnosti. Dakle, mislite da ste možda nešto uganuli? Evo prave opreme kako biste se brzo postarali za to!

Uganuće je privremeno pomeranje kostiju zgloba. Koliko puta ste desilo da spustite nogu na pogrešan način ili izgubite ravnotežu? Kada uganuće nije previše ozbiljno, ligamenti u zglobovima mogu zadržati kosti u ispravnom položaju bez ikakvih oštećenja, zahvaljujući njihovoj elastičnosti. Međutim, ako je u pitanju velika sila, ligamenti mogu biti mnogo ozbiljnije povređeni.

Hladnoća: prijatelj uganuća

Dakle, imali ste gadno uganuće! Prvo što treba da uradite je da potražite nešto hladno da biste umanjili bol i ograničili otok. Za hladnu oblogu možete koristiti tradicionalnu vrećicu leda, napunjenu kockicama leda koje čuvate u zamrzivaču. Ili postoji i veštački led koji je spreman za upotrebu, kako u obliku spreja, tako i u praktičnim vrećicama za jednokratnu upotrebu. Povrh toga, postoje zgodni gel jastučići koje možete naneti direktno na bolno područje elastičnim zavojima. Izvadite ih iz zamrzivača, stavite na bolno područje i biće Vam lakše na mestu uganuća, zbog postepenog hlađenja.

Nakon hlađenja, vreme je za elastične zavoje

Jeste li stavili led na uganuće? Dobro, sada je vreme za umotavanje, koje mora biti urađeno odmah nakon povrede da biste umanjili mogućnost otoka i hematoma. Potreban Vam je elastični zavoj preko zavoja koji sa unutrašnje strane štiti kožu. Omotajte zavoj oko povrede, vodeći računa da ne blokirate cirkulaciju. Ako otok ne nestane u roku od nekoliko sati, konsultujte se sa svojim lekarom ili idite u hitnu pomoć, jer ćete možda morati da uklonite tečnost aspiracijom, čvrstim zavojem ili, u najgorem slučaju, gipsom.

Sprečite uganuće kineziološkom trakom

Da li igrate košarku i već ste iskusili različita uganuća, možda skočnog zgloba? Vaš lekar bi Vam mogao savetovati da nosite zavoj za aktivnu stabilizaciju zgloba kao meru predostrožnosti kako biste izbegli rizik da se to ponovi: to se zove kineziotejping. Za ovu vrstu umotavanja biće Vam potrebni neelastični zavoji – oni koji se ne rastežu – da biste ih koristili sa zavojima koji su na unutrašnjoj strani.

Da li je bilo korisno?

Ne odgovaramo na ovaj obrazac. Ako imate bilo kakvih pitanja, popnite formu na stranici kontakt.

Takođe bi moglo da vas zanima:

SOS: led i umotavanje su najbolja prva pomoć kod uganuća

× SOS: led i umotavanje su najbolja prva pomoć kod uganuća Opšte je poznato da su uganuća najčešće ortopedske povrede ...
Saznaj više

Bežični infracrveni toplomeri: više od merenja temperature?

× Bežični infracrveni toplomeri: više od merenja temperature? Era toplomera koji su samo merili telesnu temperaturu i prikazivali broj je ...
Saznaj više

Hidrokolon terapija: dobra ili loša po Vas?

× Hidrokolon terapija: dobra ili loša po Vas? Čišćenje debelog creva je stara praksa koja datira još iz starog Egipta ...
Saznaj više

Možda vas zaimaju sledeći proizvodi:

Pic Air Stylo inhalator

Kompaktan i lagan aerosol uređaj koji možete poneti gde god želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *