Uzroci groznice: odbrambeni mehanizam protiv virusa i bakterija

Zašto dobijamo groznicu? Ovaj članak objašnjava glavne uzroke povišene temperature i kako se telo štiti.

Groznica je simptom, zvono za uzbunu kada virusi, bakterije i toksini uđu u naše telo. Groznica ili povećanje telesne temperature je prirodna reakcija koju pokreće imuni sistem. Drugim rečima, uzroci leže u fiziološkoj reakciji našeg tela na pokušaj spoljnog napada, porastu temperature koja štiti od neželjenih posetilaca..

Uzroci groznice: upad virusa i bakterija

Kada nemamo groznicu, naša telesna temperatura varira između 36°C i 37,5°C (96,8°F i 99,5°F). Ovo se dešava zbog razlike između toplote koju telo proizvodi i one koja se troši usled svakodnevnih aktivnosti kao što su odlazak na posao ili pranje sudova. Toplotu proizvode tkiva poput mišića, a prenosi se do kože putem krvi. Kada virusi i bakterije napadnu naše telo, imuni sistem, zaštitna mreža hemijskih i ćelijskih senzora, šalje signal hipotalamusu, delu ljudskog mozga koji kontroliše telesnu temperaturu.

Groznica štiti!

Hipotalamus je neka vrsta organskog termostata koji povećava temperaturu i izaziva groznicu kada imuni sistem otkrije viruse, bakterije i toksine. Kada dobije signal, hipotalamus se aktivira. Prva odbrambena mera koju preduzima je korišćenje groznice za stvaranje neprijateljskog okruženja i sprečavanje razmnožavanja klica koje pokušavaju da zaraze Vaše telo. Druga mera je stvaranje spoljašnje manifestacije njihovog prisustva.

41 stepen: bezbednosni prag groznice

Hipotalamus postavlja bezbednosni prag groznice od 41°C (105,8°F). Kada infekcija koja izaziva groznicu počne da jenjava, temperatura koju postavlja “termostat” opada zahvaljujući procesu kožne vazodilatacije (širenja krvnih sudova) i perspiracije (znojenja), koji oslobađa više toplote i smanjuje temperaturu

Groznica uzrokovana gripom

Jedan od najčešćih uzroka groznice je grip, infekcija respiratornog trakta koja je posledica virusa i češća je po hladnijem vremenu. Virus gripa ne ostaje u istom obliku, već se menja skoro svake godine. Imuni sistem nije uvek u stanju da to prepozna i planira neophodne mere odbrane.

Kada groznica ima ozbiljnije uzroke

Ako groznica nema normalan tok i telesna temperatura je veoma visoka, to može biti uzrokovano infekcijom koja je rezultat ozbiljnijih problema kao što su tifus, upala pluća, malarija ili čak tumor, mada će biti i drugih težih simptoma u ovim slučajevima. Druge vrste infekcija koje se javljaju svake godine, kao što je porodična mediteranska groznica, imaju genetske uzroke ili su nasledne prirode.

Da li je bilo korisno?

Ne odgovaramo na ovaj obrazac. Ako imate bilo kakvih pitanja, popnite formu na stranici kontakt.

Takođe bi moglo da vas zanima:

Uzroci groznice: odbrambeni mehanizam protiv virusa i bakterija

× Uzroci groznice: odbrambeni mehanizam protiv virusa i bakterija Zašto dobijamo groznicu? Ovaj članak objašnjava glavne uzroke povišene temperature i ...
Saznaj više

Različiti tipovi kože, različite potrebe

× Različiti tipovi kože, različite potrebe Postoje različiti tipovi kože. Neki su osetljiviji i zahtevaju lečenje neagresivnim proizvodima. Generalno, oko ...
Saznaj više

Epistaksa: zašto nos krvari?

× Epistaksa: zašto nos krvari? Naučni naziv za ono što se obično naziva "krvarenje iz nosa" - gubitak krvi iz ...
Saznaj više

Možda vas zaimaju sledeći proizvodi:

Pic soft fix flaster kalem papir 5mx2,5cm

Samolepljivi, prozračni flaster za nežnu i osetljivu kožu.

Pic adapter za struju za Rapid merače pritiska

Sve što vam je potrebno za vaš RAPID merač krvnog pritiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *